Patili çocuklarımız, kulaklarını kontrol ettirmenin ve temizlemenin tam olarak bir hayranı değildir, bu nedenle düzenli ve dikkatli köpek kulak bakımı, herhangi bir kulak problemini önlemeye ve tespit etmeye yardımcı olacaktır. Ancak doğru yapılmadığı takdirde kulak sorunlarına ve hassasiyete yol açabilir.
Enfeksiyon Kontrolü
Haftada bir kez köpeğinizin kulaklarını tahriş, enfeksiyon, kir, hassasiyet açısından kontrol etmek en iyisidir. Kızarıklık, akıntı, kir veya mumsu birikme olup olmaması sizlere durumunun nasıl olduğu hakkında ilk fikri verir. Düşük kulaklı köpeklerin kulakları hava almadığı için enfeksiyona daha yatkındır. Köpeğinizin kulaklarına rutin olarak bakmanız ve kulakların sağlıklı bir şekilde nasıl göründüğüne aşina olmanız için onları incelemeniz önemlidir. Kulakların görünümünde veya evcil hayvanınızın kulak muayenesine nasıl tepki verdiğinde bir değişiklik varsa bir veteriner muayenesi gerektiğini gösterebilir.
Teşhis edilmeyen herhangi bir sorun, semptomların ilerlemesine ve potansiyel uzun vadeli sorunlara yol açabileceğinden, bir enfeksiyon veya rahatsızlıktan şüpheleniliyorsa daima veterinerinize görünün.
Köpeğinizin kulaklarını asla kendiniz tedavi etmeye çalışmayın! Patili dostunuzun daha önce veterinerden bir kulak tedavisi görürken aldığı o kulak ilacının bir kısmı dursa bile kendiniz tedavi etmeyin.
Köpeğinizin kulaklarını ne sıklıkla kontrol etmeli ve temizlemelisiniz?
İhtiyaç duyulan kulak temizleme sıklığı, köpeğinizin kulaklarını kontrol etme ihtiyacından oldukça farklıdır. Köpeğinizin kulaklarını haftalık olarak izlemeye devam etmek iyi bir fikir olsa da, sağlıklı kulakların genellikle ayda bir defadan fazla temizlenmesine gerek yoktur.
Genel bir kural olarak, sağlıklı, normal kulakları olan bir köpek için her 1-2 ayda bir rutin kulak temizliğine ihtiyaç duyulmamalıdır. Daha sık temizlik gerekiyorsa, bu endişe nedeni belirtmelidir.
Zamanlanmış rutin kulak temizlemelerinin yanı sıra, her banyodan sonra veya yüzme, plaj veya göl kenarında oyun oynama gibi su aktivitelerinden sonra evcil hayvanınızın kulak temizliğine dikkat etmek iyi bir fikirdir. Bu rutin, banyo veya oyun sırasında kulak kanallarına aşırı nem girmesi durumunda kulakların temizlenmesine yardımcı olur.
Kulakların doğal flora dengesini bozabileceği ve enfeksiyonlara yol açabileceği için köpeğinizin kulaklarını aşırı temizlemediğinizden emin olun.
Kulak Temizleme Tekniği
Her şeyden önce, insanlarda olduğu gibi asla kulak temizleme çubuklarını kullanmayın. Hepimizin bildiği gibi, birikintileri ve kulak kiri kulak kanalından daha aşağı itebilir ve potansiyel hasara neden olabilirler. Köpeğinizin kulaklarına giren tek nesne pamuk topları veya yumuşak gazlı bezle sarılı parmağınızı kullanmak en iyisidir. Köpekler için özel üretilen kulak temizleme solüsyonu ile nemlendirilmiş bez ile kulağın çevresini ve dış kısmını silebilirsiniz.